-1.6 C
Varėna
Sekmadienis, 5 gruodžio, 2021
spot_img
spot_img
spot_img

Kaip planuoti apsipirkimus, kad šeima būtų sotesnė, o piniginė – pilnesnė

Ar jau skaitete?

Apsipirkimų planavimas ne vienam lietuviui jau tapo įprasta praktika, tačiau nors su pandemija tenka kovoti jau beveik metus, idėjų, kaip apsipirkti taip, kad į parduotuvę nereikėtų sugrįžti visą savaitę, kartais pritrūksta. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai teigia, kad numatyti pirkinius visai savaitei – nesunku, tačiau reikia žinoti kelias taisykles.

Revizija namuose ir planas savaitei

Maisto ir pirkinių planavimas visai savaitei yra aktualus ne tik pandemijos metu, kai rekomenduojama minimizuoti apsilankymų prekybos centruose skaičių, tačiau ir gyvenant įprastu ritmu.

Nuotrauka Pars Sahin iš Unsplash

„Iš anksto suplanavus, kiek ir kokių patiekalų per savaitę bus pagaminta, maisto racionas taps įvairesnis, valgantieji gaus daugiau įvairių vitaminų, o piniginė liks mažiau nuskriausta. Mitybos specialistai pastebi, kad būtent nesuplanuoti ir spontaniški pirkiniai tampa pagrindine didesnių išlaidų priežastimi, todėl atlikus namų darbus sutaupyti pavyks daugiau“, – įžvalgomis dalijasi „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Ji teigia, kad maisto planavimą savaitei reikėtų pradėti nuo turimų produktų apžvalgos. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad neretai pirkėjai kai kuriuos produktus įsigyja neturėdami konkretaus plano, kur juos panaudos. Tokiais atvejais mėsos ar kiti gaminiai būna užšaldomi, o bėgant laikui pamirštami šaldiklyje. Todėl planuojant patiekalus, o kartu ir apsipirkimus, pirmiausia reikėtų įvertinti turimas atsargas spintelėse, šaldytuve ir šaldiklyje.

„Jei turite mėsos atsargų, reikėtų į tai atsižvelgti ir planuojant patiekalus savaitei. Ilgainiui užšaldyta mėsa įšąla, praranda vertingas medžiagas ir skonį, todėl pirmiau reikėtų panaudoti jau turimus, o vėliau apsirūpinti trūkstamais produktais. Visgi, jei sukauptų atsargų neturite, galite pradėti receptų paieškas pagal mėgstamo maisto kategorijas: mėsa, žuvis, daržovės, pieno produktai ir pan. Išsirinkus receptus, belieka įvertinti reikiamų porcijų skaičių, numatyti trūkstamų produktų kiekius ir pasidaryti aiškų pirkinių sąrašą, kurį suprastumėte ne tik jūs pats, bet ir kiti šeimos nariai“, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė.

Nauda sveikatai ir piniginei

Saugus apsipirkimas visai savaitei.

Į namų meniu bei apsipirkimų planavimo naudą dėmesį atkreipia ir Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Ji teigia, kad bėgant laikui vis daugiau pirkėjų į parduotuves atvyksta su pirkinių sąrašais, o norėdami greičiau rasti reikiamus produktus naudojasi parduotuvėje įrengtomis nuorodų lentelėmis.

Negana to, „Maximos“ atstovė pastebi, kad didžioji dalis prekybos centrų lankytojų į apsipirkimus ėmė žiūrėti atsakingiau, o parduotuvės patalpose elgtis sąmoningai – taisyklingai dėvėti veido kaukes, mūvėti vienkartines pirštines, dezinfekuoti rankas prieš ir po apsipirkimo, patalpose laikytis saugaus dviejų metrų atstumo bei vengti prisilietimų prie prekybos centrų paviršių ir produktų, kurių neketina įsigyti.

„Nuolat pirkėjams primename, koks yra svarbus jų indėlis į kovą su pandemija. Tikrai džiugu matyti, kad atvykstantys apsipirkti keičia savo įpročius, apsiperka rečiau, o kelionei į parduotuvę renkasi ne tokias populiarias valandas – iki 10 val. ryte bei po 20 val. vakare, kai pirkėjų srautai būna mažesni. Tikime, kad toks įpročių pasikeitimas yra ne tik žingsnis, padedantis užkirsti kelią koronaviruso plitimui, tačiau ir teigiamas pasirinkimas padedantis šeimoms sutaupyti daugiau“, – sako E. Dapkienė.

Ji taip pat primena, kad pavasarį buvo atlikta tinklo „Barbora Express“ plėtra ir daugelyje šalies miestų atsirado pirkinių atsiėmimo stotelės. Pirkėjai kviečiami naudotis šiomis pirkinių atsiėmimo stotelėmis. Tokiu būdu jie galės įsigyti visas reikalingas prekes išvengdami ėjimo į parduotuvę.

Savaitės meniu pagal planą

Nežinantiems, nuo ko pradėti savaitės namų meniu planavimą, B. Baratinskaitė dalijasi rekomendacijomis ir receptais, kurie ne tik padės sutaupyti, bet ir leis atrasti naujų skonių.

B. Baratinskaitė siūlo pirmadieniui paruošti keptą vištienos krūtinėlę grietinėlės padaže:

Šiam patiekalui reikės:

  • 2 vnt. vištienos krūtinėlės;
  • 3–5 skiltelių česnako;
  • 250 ml grietinėlės;
  • 1–2 valgomųjų šaukštų miltų;
  • Pagal skonį druskos, pipirų ir vištienos prieskonių.

„Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite prieskoniais ir palikite bent pusvalandžiui, kad pasimarinuotų. Praėjus numatytam laikui vištienos gabaliukus apvoliokite miltuose bei apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Po to įspauskite česnako skilteles bei pakepkite dar kelias minutes. Joms praėjus, supilkite grietinėlę, viską išmaišykite ir palikite 5–7 minutėms pasitroškinti. Vištieną patiekiame su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis“, – nesunkiu receptu dalijasi „Maximos“ atstovė.

Kartu ji pastebi, kad šiam patiekalui reikiamų produktų kiekius kiekvienas namų šefas turėtų koreguoti pagal valgančiųjų skaičių arba pagal tai, kuriam laikui maistas bus gaminamas.

B. Baratinskaitė priduria, kad jei namų meniu bus suplanuotas taip, jog pagamintos vištienos užteks pirmadieniui ir antradieniui, toliau reikia numatyti, kas bus gaminama trečiadieniui. Ji pataria išbandyti skanių ir sultingų kotletų receptą:

Šiam patiekalui reikės:

  • 1 kg kiaulienos ir jautienos faršo;
  • 150 ml pieno;
  • 3 bulvių;
  • 2 nedidelių svogūnų;
  • 4 batono riekelių;
  • 1 kiaušinio;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • Pagal skonį druskos ir pipirų.

„Batono riekes pamerkite į pieną ir palikite, kad jos išbrinktų. Vėliau nenusunktas riekes dėkite į faršą ir išmaišykite. Bulves ir svogūnus susmulkinkite bei taip pat įmaišykite į faršą. Į gautą masę įdėkite druskos ir pipirų, šaukštą aliejaus bei įmuškite kiaušinį. Viską išmaišykite ir palikite pastovėti bent 10 min. Vėliau drėgnomis rankomis suformuokite kotletus ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Patiekite su bulvių koše ir mėgstamomis daržovėmis“, – pataria B. Baratinskaitė.

„Maximos atstovė atkreipia dėmesį, kad prieš ruošiant kotletus reikėtų atsižvelgti, kiek bus valgytojų, mat 1 kilogramo faršo dviem žmonėms gali būti per daug. Visgi, tokio patiekalo gali pakakti ne tik trečiadieniui, bet ir ketvirtadieniui bei penktadieniui. Tokiu atveju belieka numatyti, kuo šeima nori gardžiuotis savaitgalio dienomis bei pagal tai paruošti pirkinių sąrašą. Tiesa, jei apsipirkimas numatytas sekmadienį, o šviežia mėsa bus panaudota tik savaitės antroje pusėje, ją iki vartojimo reikėtų užšaldyti.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

spot_img
spot_img
spot_img