5 C
Varėna
Trečiadienis, 14 balandžio, 2021
spot_img
spot_img

Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir nostalgiški kepinių receptai

Ar jau skaitete?

Tikriausiai nei vienas neįsivaizduoja savo šventinio stalo be jau tradiciniais tapusių mamos ar močiutės kepinių: lengvų ir minkštučių plikytų pyragėlių, traškių žagarėlių, aguonomis ir riešutais kvepiančio vyniotinio… Būtent jie mums labiausiai kvepia Kalėdomis ir kas kartą nukelia į vaikystę. Tačiau šiais metais Kalėdos bus kitokios: keliauti ir lankyti artimųjų negalėsime, todėl šventinę ir nostalgišką namų aplinką teks susikurti patiems. Kaip tai padaryti ir kokius nostalgiškus kepinius išsikepti šiemet, pataria „Malsenos“ kepimo akademijos ambasadorė Sonata Šalkauskaitė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė.

Plikyti sausainiai.

„Lietuviai turi labai turtingą kepinių tradiciją, kuri nenusileidžia žymiausiems kepiniams iš visos Europos. Vienose šeimose Kalėdos neįsivaizduojamos be mielinių pyragų su aguonų įdaru, nesuskaičiuojamų skardų kūčiukų, varškės spurgų ar žagarėlių. Kitur ant šventinių stalų dominuoja bandelės su cinamonu, skanumynai su varške: „Kuršėnų“ vyniotinis, „Draugystės“ pyragas, varškės plokštainis. Nors šie kepiniai skiriasi nuo prancūziškosios ar itališkosios konditerijos mokyklų, čia taip pat yra gausybė žinių ir patarimų, kuriuos vertėtų įsiminti“, – „Malsenos“ kepimo akademijoje pasakojo konditerė Sonata Šalkauskaitė.

Tad kokie kepiniai būdingi lietuviškajam kalėdiniam stalui?

Aliejuje kepti desertai: nostalgiški žagarėliai

Žagarėliai.

Riebaluose virti skanėstai – tai tikrų tikriausias žiemos skanumynas. Mūsuose jų įvairovė išties didelė: nuo gardžių ir minkštutėlių spurgų iki skirtingų rūšių traškių žagarėlių.

„Žagarėliai – vienas ryškiausių šventinių kepinių lietuvių virtuvėse. Iš išorės traškūs, apibarstyti cukraus pudra – tokius prisimename iš vaikystės. Žagarėlius kepa visi – tiek aukštaičiai, tiek žemaičiai, jie gali būti įvairiausių rūšių: mieliniai, varškės, trapios ar pustrapės tešlos“, – teigia R. Ničajienė.

Anksčiau žagarėliai būdavo verdami taukuose. Šiais laikais, kai turime kokybiškus aliejus, kuriuose galima virti ypač aukštoje temperatūroje, ši taisyklė nebegalioja: net ir per adventą galima išvengti gyvulinių riebalų ir džiaugtis apskrudusiomis spurgomis bei žagarėliais.

„Verdant aliejuje labai pravers termometras, kuris leis tiksliau išmatuoti aliejaus temperatūrą. Jeigu temperatūra bus per aukšta, kepiniai perkeps, tačiau vidus liks žalias. Jeigu per žema – šie neapskrus ir prisigers per daug aliejaus. Taip pat labai svarbu laikytis recepte nurodyto kepinio dydžio, nes jeigu mažėja jūsų kepinys, mažėja ir kepimo laikas bei temperatūra. Be to, kepinius išėmę iš aliejaus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – taip išvengsite riebalų pertekliaus“, – teigia S. Šalkauskaitė.

Nostalgiškiems žagarėliams jums reikės: 50 g sviesto, 300 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D), 3 kiaušinių trynių, 100 g grietinės, 1 citrinos žievelės, 2 v. š. citrinos sulčių, 2 v. š. degtinės, žiupsnelio druskos, 500 ml aliejaus virimui, cukraus pudros apibarstymui.

  • Minkštą sviestą išsukite su kiaušinių tryniais, grietine, keliais šaukštais degtinės ir citrinų sulčių, smulkiai įtarkuokite vienos citrinos žievelę.
  • Į paruoštą masę įmaišykite miltus ir druską, užminkykite kietoką tešlą. Ją reikėtų minkant rankomis vis patempti, kad taptų elastinga. Paruoštą tešlą uždenkite maistine plėvele.
  • Tešlą supjaustykite į kelis gabalus ir kiekvieną jų plonai iškočiokite. Tešlą supjaustykite juostelėmis, jas padalinkite į 7 cm stačiakampius. Įpjaukite stačiakampio vidurį peiliu taip, kad galėtumėte perkišti stačiakampių galus per vidurį. Taip suformuosite bangeles.
  • Žagarėliai verdami aliejuje, įkaitintame iki 170–190 ° Vienai pusei apkepus, juos reikėtų apversti ant kitos. Iškepusius žagarėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Atvėsusius žagarėlius pabarstykite cukraus pudra.

Mieliniai kepiniai – riestė su aguonomis

Mielinis aguonų pyragas.

Mielinė – tai viena iš labiausiai pažįstamų tešlų mūsų mamų ir močiučių virtuvėje. Lietuvoje tiek Kalėdoms, tiek Velykoms buvo kepami mielinai ragaišiai ir pyragai. Mielės – svarbiausias šios tešlos ingredientas, dėl kurių ši pakyla ir tampa minkšta bei puri.

„Paprasta mielinė tešla užmaišoma tik iš miltų, mielių ir pieno arba vandens. Iš tokios tešlos kepami kūčiukai, batonai, ragaišiai, duona. Pagerinta tešla skiriasi nuo paprastos tuo, kad į ją dedama riebalų, cukraus ir kiaušinių, taip pat ir įvairių priedų: razinų, aguonų, riešutų, džiovintų vaisių. Būtent tokie mieliniai kepiniai populiariausi kalėdiniu laikotarpiu“, – sako ekspertė.  

Ingredientai mielinei riestei su aguonomis: 250 g kvietinių miltų, 120 ml pieno, 1 a. š. sausų mielių, 2 kiaušinio trynių, 50 g cukraus, 50 g sviesto, žiupsnelio druskos, kiaušinio plakinio aptepti, aguonų pyragui apibarstyti. Įdarui: 150 g aguonų, 50 g graikinių riešutų, 50 g razinų, 2 kiaušinio baltymų, 100 g cukraus.

  • Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite išbrinkti ir nuvarvinkite bei nusausinkite.
  • Miltus persijokite ir sumaišykite su džiovintomis mielėmis. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros. Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų ir sumaišykite su pienu. Kiaušinių baltymus atidėkite įdarui.
  • Ant miltų supilkite cukrų, pieną su kiaušinių tryniais ir išminkykite tešlą. Kai ši bus vientisa, iš lėto pilkite sviestą ir gerai įminkykite į tešlą. Uždenkite ją švariu rankšluostėliu, palikite valandai šiltai.
  • Aguonas susmulkinkite, kol jos sudrėks. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, trindami pirštais pašalinkite jų odeles, susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nuplaukite, nusausinkite, sumaišykite su trintomis aguonomis, riešutais bei cukrumi. Vieną kiaušinio baltymą išplakite ir sumaišykite su paruoštu aguonų mišiniu.
  • Ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus iškočiokite iškilusią tešlą. Suformuokite pailgą pusės centimetro storio stačiakampį. Tešlą patepkite likusiu kiaušinio baltymu, ant jo vienodai paskleiskite aguonų ir riešutų įdarą palikdami po kelis centimetrus nuo tešlos kraštų.
  • Tešlą suvyniokite į ilgą vyniotinį, kraštus patepkite baltymu ir prispauskite prie tešlos, o galus patepkite ir užlenkite, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštą vyniotinį susukite į riestę, o jo galą prispauskite prie vyniotinio dugno. Palikite pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų. Riestės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite aguonomis. Paruoštą pyragą kartu su kepimo popieriumi dėkite į apvalią torto kepimo formą, kad kepdamas neprarastų formos.
  • Kepkite iki 170 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Plikytos tešlos sausainiai

Desertas, kurį mums kepdavo močiutės: minkštutėliai ir lengvučiai plikyti sausainiai, kuriuos skaniausia valgyti dar šiltus, užsigeriant karšta kakava. Šie sausainiai – tai plikytos tešlos gaminys. Ruošiant kepinius iš šios tešlos, kai kuriuos ingredientus reikia pakaitinti. Dėl to tešla gerai kyla, o jos kepiniai tampa trapūs, lengvi ir purūs, ant paviršiaus atsiranda plutelė, o pats kepinys išsipučia.

„Plikytai tešlai ruošti svarbu pasirinkti tinkamus ingredientus. Visų pirma, ji gaminama iš kvietinių miltų su aukštu baltymų kiekiu, kuris padeda sudaryti gerą gliuteno struktūrą, net jeigu tešloje yra tokių ingredientų kaip riebalai ar cukrus. Antra, labai svarbu pasirinkti tinkamo dydžio kiaušinius, nes jų į plikytą tešlą dedama daug. Jeigu naudojate mažus kiaušinius, gali būti, kad jums reikės vienu daugiau, negu nurodyta recepte“, – teigia S. Šalkauskaitė.

Plikytų sausainių ingredientai: 360 ml pieno, 3 vidutinio dydžio kiaušinių, 1 vanilės ankšties, 130 g cukraus, 75 g sviesto, 170 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų (550D).

  • Pieną supilkite į puodą, suberkite vanilės ankšties sėklytes, cukrų ir įpjaustykite sviestą. Kelias minutes pavirinkite ir puodą nukelkite nuo ugnies. Dalimis berkite miltus ir nuolat intensyviai maišykite, kad masė ne sušoktų į vieną gniutulą, o virstų į blizgią, tirštą tešlą. Pagamintą tešlą palikite pravėsti. Tešla neturėtų būti karšta, kad pilami kiaušiniai nesukrešėtų.
  • Kiaušinius lengvai paplakite ir po truputį pildami gerai įplakite į pravėsusią tešlą.
  • Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu. Skardoje ant patiesto kepimo popieriaus formuokite nedidelius sausainius. Juos patepkite kiaušinio plakiniu, kad iškepę blizgėtų.
  • Sausainius kepkite iki 180 °C su vėjeliu įkaitintoje orkaitėje arba 200 °C (funkcija: viršus-apačia) maždaug 30 minučių, kol gražiai apskrus ir išsipūs. Iškepusius palikite atvėsti.

Balandžio 11-oji, sekmadienis, Pasaulinė Parkinsono ligos diena

Balandžio 11-oji, sekmadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:30, leidžiasi 20:12, dienos ilgumas 13.42. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite 35 min. nemokamai! Vardadieniai: Stanislovas, Vykintas, Daugailė, Leonas. Datos: Tarptautinė koncentracijos stovyklų...

Iš pietų artinasi šiltesni orai

Balandžio 11-os dieną žymesnio lietaus nenumatoma. Aukščiausia temperatūra 13–18, šiauriniuose rajonuose vietomis 10–12 laipsnių šilumos. Perkamiausios Audioknygos » Balandžio 12-os dieną vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose, trumpai palis. Temperatūra naktį 3–8 laipsniai šilumos, dieną 12–17 laipsnių. Balandžio...

Horoskopai balandžio 11 dienai

AVINASNeatidėkite rytojui to, ką galite (ir turite) padaryti šiandien, nors pirmąją savaitės dieną tokia pagunda ir gali kilti. Pats laikas susitvarkyti reikalus taip, kad netektų ateityje vėl įklimpti į tokį liūną kaip šiandien. Geras SUDOKU,...

Balandžio 10-oji, šeštadienis, savaitgalio pramogų gidas

Balandžio 10-oji, šeštadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:32, leidžiasi 20:10, dienos ilgumas 13.38. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite 35 min. nemokamai! Vardadieniai: Apolonijus, Mintautas, Agna, Margarita. Šiandienis orai: Šiandien debesuota...

Šiandien debesuota su pragiedruliais. Daug kur palis, vyraus trumpas lietus

Sekmadienio dieną Lietuvą pasieks didesnė, bet neilgai trunkanti šiluma. Pradėkite investuoti po 50 eurų į NT! Šiandien debesuota su pragiedruliais. Daug kur palis, vyraus trumpas lietus. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, kai kur galimi gūsiai 15...

Horoskopai balandžio 10 dienai

AVINASApims nuobodulys, kai suvoksite, kad nieko ypatinga jūsų gyvenime nevyksta. Rutina nervins ir gadins nuotaiką. Bet neskubėkite išmesti seno gyvenimo, jei neturite naujo, geresnio... „Juodos“ kasos ir „pamiršti“ čekiai – kas galėtų įnešti skaidrumo į...

Vakcinavimas – dar vienas iššūkis darbdaviams: ko būtina nepamiršti?

Lietuvoje įsibėgėja vakcinavimas siekiant suvaldyti COVID-19 pandemiją. Nuo šiol didelės įstaigos, įmonės ar organizacijos, kuriose dirba ne mažiau kaip 100 darbuotojų ir kuriose buvo nustatyti COVID-19 ligos protrūkiai, kviečiamos registruoti savo darbuotojus, norinčius gauti skiepus. Tai...

Balandžio 9-oji, penktadienis, vakarą praleiskite su nauja audioknyga

Balandžio 9-oji, penktadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:35, leidžiasi 20:08, dienos ilgumas 13.33. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite 35 min. nemokamai! Vardadieniai: Paladijus, Aurimas, Dalia, Kleopas, Gitana, Gitanas. Šiandienis...

Šiandien vietomis, daugiausia šiaurės vakariniuose rajonuose, truputį palis

Šiandien vietomis, daugiausia šiaurės vakariniuose rajonuose, truputį palis. Pūs stiprus pietvakarių, pietų vėjas, gūsiai daugelyje rajonų sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 5–10 laipsnių šilumos. „Alaus pilvas“ daug pavojingiau nei apvalaina talija » Balandžio 10-os naktį vietomis,...

Horoskopai balandžio 9 dienai

AVINASSeniai puoselėtus ateities planus kol kas teks atidėti. Visą laiką ir jėgas suris nemalonūs, tačiau nebeišvengiami sprendimai. Taigi pulkite stačia galva į darbus ir, jeigu reikės, turėsite dėl jų atsisakyti kažko malonaus. Autorius Ilja Laurs...

Balandžio 8-oji, ketvirtadienis, 301 patarimas geram darbuotojui ir blogam

Balandžio 8-oji, ketvirtadienis, 301 patarimas geram darbuotojui ir blogam Balandžio 8-oji, ketvirtadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:37, leidžiasi 20:06, dienos ilgumas 13.29. Mėnulis (Delčia). Nauja audioknyga: „301 patarimas geram darbuotojui ir blogam”. Autoriai: Mantas Tvarijonavičius, Sakalas Uždavinys. »Pasiklausykite...

Iki savaitgalio mūsų regione išsilaikys vėsi oro masė

Balandžio 8-os dieną daugelyje pietinių ir rytinių rajonų protarpiais krituliai (šlapdriba, lietus). Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s. Temperatūra 5–9 laipsniai šilumos. Naujausios audio knygos. Pavartyk jas » Balandžio 9 d. vietomis nedideli krituliai. Naktį kai kur...

Horoskopai balandžio 8 dienai

AVINASSeniai puoselėtus ateities planus kol kas teks atidėti. Visą laiką ir jėgas suris nemalonūs, tačiau nebeišvengiami sprendimai. Taigi pulkite stačia galva į darbus ir, jeigu reikės, turėsite dėl jų atsisakyti kažko malonaus. 10 įdomių faktų...

Balandžio 7-oji, trečiadienis, Pasaulinė sveikatos diena

Balandžio 7-oji, trečiadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:40, leidžiasi 20:04, dienos ilgumas 13.24. Mėnulis (Delčia). Perkamiausios Audioknygos » Vardadieniai: Minvydas, Kantautė, Hermanas, Donata. Datos: Pasaulinė sveikatos diena.Tarptautinė tutsių genocido Ruandoje 1994 m. atminimo diena. Šiandienis orai: Šiandien daug kur trumpi krituliai, vyraus šlapdriba,...

Artimiausiomis dienomis išsilaikys vėsūs, protarpiais su krituliais orai

Šiandien daug kur trumpi krituliai, vyraus šlapdriba, lietus. Kai kur galima perkūnija. Vėjas pietvakarių, 7–12 m/s, vietomis iki 14 m/s. Temperatūra 4–8 laipsniai šilumos. Balandžio 8 d. daug kur krituliai, dieną trumpi. Naktį vietomis plikledis....

Horoskopai balandžio 7 dienai

AVINASKuo daugiau reikalų griūva jums ant galvos, tuo daugiau jėgų jaučiatės turįs. Kita vertus, nedarykite daugiau nei iš tiesų būtina jau dabar. Rytoj daug kas gali radikaliai pasikeisti. Autorius:Jared Diamond audioknyga „SUMAIŠTIS. Kaip šalys išgyvena...

Balandžio 6-oji, antradienis, Saugaus eismo diena

Balandžio 6-oji, antradienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:42, leidžiasi 20:02, dienos ilgumas 13.20. Mėnulis (Delčia). Perkamiausios Audioknygos » Vardadieniai: Celestinas, Daugirutis, Žintautė, Gerardas, Dagnė. Datos: Saugaus eismo dienaTarptautinė santarvės ir sporto plėtros dienaTarptautinė stalo teniso diena Šiandienis orai: Balandžio 6-os dieną Lietuvoje debesuota...

Balandžio 6-os dieną Lietuvoje debesuota su pragiedruliais

Artimiausiomis dienomis ciklonas iš šiaurės plukdys vėsius, protarpiais su krituliais orus. Balandžio 6-os dieną Lietuvoje debesuota su pragiedruliais. Protarpiais krituliai, daugiausia šlapdriba. Rytą plikledis. Įdienojus daug kur galima perkūnija. Pietvakarių vėjo gūsiai vietomis stiprės iki...

Enter title here.

AVINASRytas gali prasidėti nekaip, tikriausiai prastai jausitės, bet neskubėkite daryti išvadų. Vienišieji šiandien gali pagaliau sutikti savo antrąją pusę, o įsimylėjėliai išgyvens jausmų renesansą. Neieškokite kompanijos - dviese jums bus gera kaip niekada. Sapnų reikšmės...

Grupės „Patruliai“ lyderis atskleidė tvirtos sveikatos receptą

Grupės „Patruliai“ dainininkas ir lyderis Algirdas Radzevičius jau antrą dešimtį smagiomis ir energingomis dainomis džiugina Lietuvos klausytojus. Vyras pripažįsta, kad pandemija stipriai suvaržė jo darbo planus, tačiau būdamas namuose vis tiek nenusėdi vietoje, o...

Balandžio 5-oji, pirmadienis, Antroji Velykų diena

Baladžio 5-oji, pirmadienis, 15 savaitė. Saulė teka 06:45, leidžiasi 20:00, dienos ilgumas 13.15. Mėnulis (Delčia). Perkamiausios Audioknygos » Vardadieniai: Krescencija, Vincentas, Rimvydas, Žygintė, Zenonas, Irena, Zenius. Datos: Antroji Velykų diena. Šiandienis orai: Šiandien krituliai prognozuojami beveik visoje šalyje, vyraus lietus, šlapdriba. Pietvakarių vėjo...

Šiandien krituliai prognozuojami beveik visoje šalyje, vyraus lietus, šlapdriba

Antrąją Velykų dieną per šalį slinks šaltasis atmosferos frontas su mišriais krituliais, bus vėjuota ir vėsu. Autorių Jurgos Šeduikytės ir Gintaro Šmatavičiaus audioknyga „Lipt stogais ir žiūrėt žemyn“ » Pasiklausykite 45 min. nemokamai! Šiandien krituliai prognozuojami beveik...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img