11 11 – keturiais vienetais pažymėtą dieną, lapkričio 11-ąją, pasaulyje minima Viengungių diena. Gyvenimas vienam turi ir privalumų, ir trūkumų – o vienas pastarųjų gali būti kasdienė dilema, ką gi vėl greito, taupaus ir gardaus pasigaminti. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi paprastais, bet sumaniais patarimais bei patikrintais receptais, leisiančiais patirti maisto gaminimo malonumą gaminant ir vienam.
Statistika rodo, kad vienišių vis daugėja: per kiek daugiau nei dešimtmetį vieno suaugusio žmogaus namų ūkių skaičius Europos Sąjungoje išaugo 30 proc., o Lietuvoje jau beveik kas antras namų ūkis – vieno asmens.
„Prie tokių visuomenės pokyčių taikosi ir verslas, kad visiems būtų kuo patogiau. Parduotuvėse galima paprašyti atpjauti net ir nedidelį torto ar sūrio gabaliuką. Salotas, paruoštą maistą siūlome tiek visai šeimai tinkančiose pakuotėse, tiek ir porcijomis vienam. Matome, kad pastarųjų paklausa kasmet stabiliai auga, mat jos praktiška ne tik gyvenantiems vieniems, bet ir ieškantiems dienos pietų“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Gaminant vienam namuose taip pat nebūtinai turi būti brangu ar reikalauti daug laiko. Sumaniai elgiantis, virtuvėje ilgai suktis nereikės, o maisto gamyba bus ir nesunkus procesas, ir apdovanos skaniu rezultatu.
Išnaudokite šaldiklį. Visai nebūtina keturių asmenų šeimai skirto recepto proporcijų dalyti iš keturių. Vietoj to rinkitės tokius patiekalus, kuriuos galima užšaldyti ir vėliau dar kartą jais pasimėgauti pasišildžius. Pavyzdžiai, kas dažniausiai puikiai užsišaldo: troškiniai, lazanija, čili, keksiukai, buritai. Patogu ir juos užsišaldyti iškart vieno valgymo porcijomis.
„Pravartu nepamiršti vieno dalyko. Prieš dėdami maistą į šaldiklį, ypač, jei užšaldote daug patiekalų, ant jų būtinai pažymėkite datą. Nepamirškite, kad užšaldytus patiekalus rekomenduojama suvartoti per 3 mėnesius, kad išliktų jų tekstūra ir skonis“, – primena G. Urbonavičiūtė. Užšaldyti galima ne tik jau pagamintus patiekalus, bet ir produktus, kurių nusipirkote per daug: sūrį, mėsą, paukštieną ir pan.
Vienu šūviu nušaukite kelis zuikius. Išsikepti vieną vištos šlaunelę orkaitėje gali nebūti labai praktiška, įvertinus ir paruošimo laiko, ir sunaudojamą elektros energiją. Tačiau net ir gyvenant vienam nereikėtų baimintis išsikepti didesnės porcijos.
„Pavyzdžiui, iškepkite nedidelį viščiuką. Vakarienei atsipjaukite sparnelius ir blauzdeles, pasiruoškite šalia keptų daržovių. Vištienos likučius susipjaustykite ir panaudokite kitiems patiekalams: įdėkite jos į salotas, į keptą sumuštinį, panaudokite makaronų patiekale ar ant naminės picos“, – idėjomis dalijasi kulinarijos technologė.
Ruoškite tai, ką tikrai mėgstate. Didžiausias pliusas gaminant vienam – nereikia daryti jokių kompromisų bandant suderint skirtingų valgytojų pomėgius. Jeigu pasigaminsite tai, ką išties dievinate, tą patį patiekalą su nedidelėmis variacijomis skaniai valgysite net ir kelis kartus iš eilės.
Geras pavyzdys – Lietuvoje išpopuliarėję meksikietiškos virtuvės įkvėpti patiekalai. Vakarienei galima pasigaminti jautienos ar vištienos fachitų su daržovėmis. Dalį likučių galėsite suvynioti į tortiliją ir į darbą pietums nusinešti suktinukų. Vakarienei likusią mėsą ir daržoves sunaudokite kesadilijai – tereikės įdėti sūrio ir pašildyti keptuvėje tarp dviejų meksikietiškų paplotėlių.
Strateguokite, kad ingredientai nesugestų. „Ruošiant maistą tik vienam žmogui neišvengiamai gali susidaryti nemažai nepanaudotų likučių. Neleiskite jiems sugesti ir taip švaistyti pinigų. Jeigu makaronų patiekalui reikia tik ketvirtadalio brokolio, tuomet pamąstykite, ką galite pasigaminti iš likusios jo dalies – galbūt sriubą, o gal jo su parmezanu pasikepti orkaitėje gardžiam užkandžiui ar garnyrui“, – pataria G. Urbonavičiūtė.
Pasinerkite į padažų pasaulį. Geras patarimas, kad nebūtų nuobodu visą savaitę valgyti patiekalus, pagamintus iš tų pačių ingredientų – keisti padažus. Gvakamolė, tailandietiškas žemės riešutų padažas, pesto, sirača, garstyčių ir medaus – semkitės įkvėpimo iš įvairių šalių. Tuomet ir ta pati vištiena kaskart suskambės visiškai naujai.
Investuokite į įrangą. Kai kurie maži prietaisai gali kaupti dulkes stovėdami ant stalviršio ar užgriozdinti spintelę, tačiau kiti tikrai palengvins gyvenimą gaminant maistą vienam žmogui.
„Pavyzdžiui, oro gruzdintuvės ne be reikalo yra taip išpopuliarėjusios pasaulyje. Ši nedidelė konvekcinė krosnelė leidžia maistą paruošti greičiau, jis dažnai būna ir traškesnis nei tradicinėje orkaitėje. Šio prietaiso privalumas taip pat yra tai, kad jo nereikia ilgai kaitinti, jis sunaudoja daug mažiau elektros energijos nei standartinė orkaitė“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.
Gerokai lengviau tvarkytis su likučiais padės ir kokybiški hermetiniai indeliai, šaldymo krepšeliai. Naudojant tinkamus maisto produktų laikymo indus prailginsite jų galiojimo laiką.
Pasinaudokite laiką ir pinigus taupančiomis alternatyvomis. Dažnai sakoma, kad idealu viską gaminti namuose ir naudoti tik šviežius maisto produktus. Tačiau tai ne visada realu – tuomet gelbsti šiuolaikinio pasaulio patogumai.
„Vietoj trijų skirtingų salotų įsigykite jau paruoštą salotų mišinį. Jeigu pasikepti daržovių norite tik vienai porcijai, pažvelkite į šaldytų produktų skyrių – vietoj to, kad pirktumėte visą brokolį, žiedinį kopūstą ir pakuotę šparaginių pupelių, tiesiog nusipirkite šaldytų daržovių mišinį, kurį galėsite naudoti kelis kartus. Mėgstate bulvių košę, bet atrodo nepraktiška jos gamintis tik vieną porciją? Įsigykite jos jau paruoštos, o sutaupytą laiką skirkite gurmaniškam padažui pagaminti“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Atraskite tikrai gerų receptų 1 asmeniui. Idealus receptas nebus sudėtingas, nereikalaus daug laiko ir ilgo ingredientų sąrašo. Kulinarijos technologė siūlo dvi idėjas – pietums ar vakarienei ir greitam desertui.
Apelsiną perpjaukite pusiau. Iš vienos pusės išspauskite sultis, nuo kitos nutarkuokite žievelę.
Keptuvėje ant didelės ugnies alyvuogių aliejuje išlydykite nedidelį gabalėlį sviesto. Kepkite lašišos filė (oda žemyn) 7-9 minutes, priklausomai nuo to, kaip norite, kad ji iškeptų.
Likus dviem minutėms iki lašišos kepimo pabaigos, ant žuvies gabalėlio įpilkite apelsinų sulčių, užberkite tarkuotos apelsino žievelės, tada apliekite skystu medumi. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Tęskite kepimą.
Pabarstykite šviežiomis smulkintomis petražolėmis, galite papuošti ir citrinos gabalėliais. Patiekite su salotomis ir ryžiais arba bulvių koše.